מפרום – תפוחי אדמה ממולאים בבשר טחון
זו הגרסה שלי למפרום - שהוא בעצם תפוחי אדמה ממולאים בבשר טחון. במקום למלא בשר בין 2 פרוסות תפוח אדמה - אני פשוט מרוקן את תפוח האדמה וממלא אותו במלית של בשר טחון מתובל - סוגר וכך בעצם יש לנו תפוח אדמה שלם ממולא בשר - כמנה אישית לכל סועד (מומלץ להגיש 2 תפו"א לכל אחד). אה, ואין חציל, אבל התוצאה נהדרת וכולם ילקקו את הצלחות.
- זמן הכנה : 30 דקות
- זמן בישול : 60 דקות
מרכיבים
- לתפוחי האדמה הממולאים
- בשר טחון - חצי קילו
- תפוחי אדמה - 8 - 10 בינוניים - גדולים
- כוסברה - 4 כפות קצוצות
- ביצים - 1
- פרורי לחם - 2 כפות
- שמן זית - כף
- צ'ילי גרוס - כפית
- כמון - חצי כפית
- פפריקה מתוקה - כף גדושה
- אבקת שום - 2 כפיות
- מלח - לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס - לפי הטעם
- בצל - 1 בינוני - קטן
- לציפוי
- קמח - לפי הצורך
- ביצים - 2
- לרוטב
- רסק עגבניות - 200 גרם
- שום כתוש - 2 שיניים
- מלח - לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס - לפי הטעם
- מים - לפי הצורך
- שמן קנולה
הוראות הכנה
מתחילים במילוי
- קוצצים את הבצל קטן קטן - ומחלקים לשניים.
- בקערה גדולה שמים: בשר טחון, כוסברה קצוצה, פפריקה מתוקה, אבקת שום, חצי מהבצל הקצוץ, כמון, צ'ילי גרוס, פרורי לחם, ביצה, שמן זית, מלח ופלפל שחור.
- לשים טוב טוב בידיים עד שיש עיסה אחידה - ושמים במקרר.
- לוקחים את תפוח אדמה (אם רוצים מקלפים) וחוצים אותו לשניים.
- בעזרת כף פריזאית - מרוקנים את תוכן תפוח האדמה החוצה אבל שישאר לפחות חצי-שלושת רבעי ס"מ במעטפת (מי שרוצה - יכול להכין מהתוכן אחלה פירה. אנחנו לא נזדקק לו בהמשך).
- משתדלים לשמור על כל 2 חצאי תפו"א ביחד - שלא יתפזרו.
- מוציאים את תערובת הבשר מהמקרר ומתחילים למלא את פתוחי האדמה.
- ממלאים כל חצי תפו"א במלית הבשר עד הסוף - אבל שלא יגלוש - וסוגרים את 2 החצאים - מה שנותן לנו עכשיו תפו"א מבחוץ - ומלית נהדרת מבפנים.
- חוזרים חלילה עד שכל תפוחי האדמה שחצינו חזרו לצורתם המקורית רק עם מילוי.
- לוקחים 2 קערות לא מאוד עמוקות. בקערה אחת טורפים 2 ביצים עם קמצוץ מים, בקערה שניה שמים כמות נדיבה של קמח.
- טובלים כל תפוח אדמה בביצה ומצפים בקמח.
- מניחים את תפוחי האדמה הממולאים בצד.
- בסיר רחב מאוד מחממים שמן.
- כשהשמן חם מכניסים את תפוחי האדמה - ומטגנים אותם מכל הצדדים (יהיה לכם נוח להעזר במלקחיים) עד שהוא מתחיל להשחים. הפעולה הזו נועדה להבטיח שתפוח האדמה לא יתפרק בבישול.
- כשתפוחי האדמה משחימים קלות מאוד מכל הכיוונים - מוציאים אותם החוצה.
מכינים את הרוטב
- על אותו שמן בסיר (אפשר להוסיף עוד טיפה אם נראה שצריך)
- מוסיפים את חצי הבצל הקצוץ השני ומטגנים עד שהוא מתחיל להשחים.
- מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים עוד דקה.
- מוסיפים את רסק העגבניות - ומטגנים עוד 2 דקות.
- מוסיפים מים עד לגובה חצי הסיר (משהו כמו 3 ס"מ)
- מוסיפים מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
- כשהרוטב רותח מכניסים את תפוחי האדמה צפוף צפוף.
מכינים את המפרום
- מוסיפים מים (לא לשפוך על תפוחי האדמה אלא לידם) עד לכמעט כמעט כיסוי (שלא יגלוש).
- מכסים עם מכסה - ומבשלים שעה.
- אם יש תפוח אדמה שלא מכוסה כמו שצריך במים - אז אחרי חצי שעה הופכים אותו.
- אחרי שעה בודקים אם תפוח האדמה רך מספיק - לוקחים סכין חדה ותוקעים בלי כוח בתפו"א - אם הסכין נכנסת חלק - תפוח האדמה מוכן.
זהו! מוכן!
אפשר להגיש כמו שהוא - ואפשר להגיש על אורז לבן או קוסקוס והרבה רוטב.