מתכונים קלים טיפים והגיגים הצעת הגשה לסוכות

הצעת הגשה לסוכות

מאת אסף כהן

כמו כל חגי ישראל, גם סוכות הוא חג שסובב סביב אוכל ומנהגי אוכל (אוכלים בסוכה, משתדלים לאכול מתנובת הארץ ומשבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל וכו'). ומכיוון שמדובר בחג חשוב שהמצווה החשובה ביותר בו היא הכנסת אורחים (או אושפיזין) – רצוי ומומלץ להשקיע בארוחת החג על מנת לקיים את מצוות החג כהלכתה. הנה ההמלצה שלנו לתפריט ארוחת ערב החג שנבנה מתוך הבנה כי ארוחה בסוכה היא אמנם יכולה להיות קרירה מבחוץ – אך צריכה להיות חמה וטעימה מבפנים – ובעיקר משפחתית. השתדלנו גם לשלב כמה שיותר מינים משבעת המינים, וכמובן את מתיקות הדבש לשנה טובה ומתוקה.

מנת פתיחה

מנת הפתיחה בכל ארוחה חגיגית צריכה להיות סמלית, אך עם זאת פותחת תאבון. אז לאחר ברכות היין והחלה – מומלץ כמנת פתיחה להגיש מבחר סלטים וחטיפי פתיחה:

  • סלט וולדורף – שמכיל מכל טוב וכולל תפוחים, אגוזים, צימוקים וחמוציות. (בדרך כלל שמים או צימוקים או חמוציות. אבל מוסיפים תמיד אגוזים)
  • סלט סלק קלאסי – שייתן קצת מטעמי ראש השנה.
  • סלט שבעת המינים – במנות זעירות – שלא ימלא את האורחים.
  • זיתים מזנים שונים בכבישות שונות.

וכמובן עוד כיד הדמיון. רצוי אמנם שלא להפריז בכמות הסלטים – אבל בהחלט ניתן להגיש 4-5 סוגי סלטים בקערות קטנות.

מנה ראשונה IMG_5835

המנה הראשונה הקלאסית היא כמובן תבשיל דג מרוקאי – חריימה. מכיוון שהוא קל להכנה, טעים ועשיר והולך נפלא עם החלה שקנינו לכבוד החג זו המנה המומלצת.

מי שלא מחפש מנת דגים או מחפש לגוון – אנחנו ממליצים בחום על מנת עגבניות ממולאות בבשר ופטריות. זו מנה קלה להכנה, מוגשת בצורה יפיפייה לכל אורח בצלחת אישית – והיא תסחט מחמאות מפה לפה.

למנה הראשונה בדרך כלל לא מוסיפים תוספת, מלבד אולי סלט קטן כמו סלט פטריות חם או סלט תפוחי אדמה.

מנת ביניים

מנת ביניים היא מנה קטנה וקלילה שמגיעה בין המנה הראשונה למה העיקרית. היא כמובן לא חובה, אבל היא נועדה למשוך את זמן הארוחה ולתת עוד טעימות וניגונים לחיך. מנת הביניים היא בדרך כלל מרק חם וטעים – אך בגודל מצומצם יותר. רצוי להגיש מרק עוף צח עם מעט אטריות מרק או קיינדלעך או קרעפלך. רצוי ומומלץ שלא לוותר על המרק בסוכה הקרירה.

מנה עיקרית

בתקווה שלא הגענו כבר מלאים ושבעים למסמר הערב – המנה העיקרית בחג אמורה להיות המנה הטעימה והמובילה של הערב שאף אורח לא ישכח.

המנה העיקרית היא מנה בשרית וחגיגית ומלווה בתוספות חמות וסלטים. המנה העיקרית שאנחנו ממליצים עליה להגשה בחג – זו מנת אסאדו בדבש שהיא מנה טעימה מאוד, נוחה להכנה (שמים בתנור והולכים לישון צהריים) והאורחים שלכם ילקקו את האצבעות.

מנת בשר מעולה נוספת שתגרום לאורחים שלכם להשתגע מעונג זהו ביף בורגיניון הצרפתי – בשר בקר עם ירקות שורש ויין שבבישול ארוך הופך לרך, נימוח ופשוט מעדן.

מי שבכלל לא בענייני בשרים ובכלל מעדיף מנת עוף – נמליץ לו על מנת עוף עם זיתים ועגבניות ואם בא לו לפנק את האורחים – וקצת להשקיע יותר – אין כמו אושפלו – התבשיל הבוכרי המסורתי שאין חג שהוא לא לוקח בו מקום של כבוד.

תוספות למנה עיקרית

כמובן שמנה עיקרית לא יכולה לבוא בלי תוספות. אז יש את התוספת הקלאסית של אורז לבן עם שקדים וצימוקים. זו תוספת נהדרת לצד תבשילים עם רוטב שאפשר ליצוק על האורז בצלחת. לצד האורז אפשר להגיש תפוחי אדמה מתובלים. למי שמכין את תפוחי האדמה, אפשר לשדרג ובמקום להשתמש בפרוסות תפוחי אדמה – להשתמש בתפוחי האדמה הקטנטנים בשלמותם(אלה שבאים בשקית פלסטיק למיקרו – פשוט פותחים את השקית ומשתמשים בהם) – כך ההגשה תהיה יפה יותר וחגיגית יותר.

יחד עם התוספות הללו, אנו ממליצים להגיש גם מנת ירק חם כמו כרובית בתנור.

כמובן שלצד המנות החמות – רצוי להגיש גם סלט גדול טרי ורענן. אפשר להכין סלט עלים עם עגבניות שרי ובצל סגול ברוטב ויניגרט או סלט חגיגי ומושקע כמו סלט סלק עם תפוחי עץ.

כל זה כמובן מלווה בכוס יין טובה.

קינוח IMG_7264

כאן אין מה להתלבט. מנת הקינוח צריכה להיות קטנה, מתוקה וסופית. כמו למשל עוגת שוקולד נהדרת, או שאפשר לתת לילדים להכין כדורי שוקולד בציפויים שונים, או בכלל ללכת לכיוון הקריר של מקפא פירות מרענן – ולהגיש אותם לצד תה חם ומתוק.

בטח תשמחו להכין גם: