יש מעט מאוד ניחוחות שיכולים להתחרות עם הארומה המשכרת של קפה רגע אחרי שהוא יוצא מתוך מכונת קפה מטרטרת ומהבילה. כל כך הרבה סוגים, שמות וטעמים יש למשקה המצוין הזה ורובנו, בואו נודה על האמת, לא ממש בטוחים מה כל אחד מהם אומר. אם כך, הרשו לנו לקחת אתכם למסע של טעמים וניחוחות שבבסיס כולם עומד האושר הבלתי מוסבר שכולנו אוהבים כל כך: הקפה.
שיעור מספר 1: אספרסו
לא בכדי נמצא האספרסו במקום הראשון, הבסיסי והמכובד, שכן הוא גם הבסיס להכנת סוגי קפה נוספים עליהם נדון בהמשך. את האספרסו מכינים, לרוב, באמצעות מכונת קפה ייעודית. אל המכונה מכניסים פולי קפה טחונים ודחוסים, ופולי הקפה בתוספת החום הגבוה והלחץ של הקיטור ממצים את הפוטנציאל של הקפה ומוציאים ממנו את השמנים האתריים שבו – הם אלו האחראיים על הקצף הארומטי המצוי בחלקה העליון של הכוס.
מנת האספרסו מתחלקת לכמה מונחים נוספים, כגון אספרסו קצר העשוי מ-7 גרם של פולים טחונים ו-20 מ"ל מים, אספרסו ארוך העשוי, גם הוא, מ- 7 גרם פולים אך בתוספת 60 מ"ל מים או – אם אתם ממש זקוקים לשוט של רעננות – אספרסו כפול, העשוי מ- 14 גרם פולי קפה ו- 60 מ"ל מים.
אם אתם אוהבים את טעמו המרוכז של האספרסו אבל חפצים למהול אותו במעט יותר מים – אל דאגה, טובי המוחות חשבו על האפשרות הזו כבר לפניכם ויצרו את משקה האמריקנו, המורכב ממנת אספרסו (7 גרם) + 120 מ"ל מים חמים. ולימים חמים במיוחד ממתין לכם במלוא הדרו המרענן הרשמי: קפה קר. המשקה מורכב ממנת אספרסו בתוספת מים קרים וקוביות קרח.
ישנו קפה קר נוסף המעובד בצורה מעט שונה ונקרא קפה בחליטה קרה. את פולי הקפה טוחנים באופן גס יחסית, מניחים במיכל אטום במשך כיממה ואז מבצעים סינון דרך נייר פילטר.
שיעור מספר 2: תוספות מתוספות שונות
אחרי שהתרעננו וקיבלנו שוט של קפאין אל תוך הדם, נוכל לפזול גם אל מחוזות נוספים הקשורים במשפחת הקפה. מוכנים? קבלו את השדרוגים המבורכים!
מקיאטו – המקיאטו הוא אספרסו שהוספו אליו כמה טיפות של חלב מוקצף.
לאטה – משקה הלאטה הוא אחד המשקאות הפופולריים בישראל, והוא מורכב ממנת אספרסו + חלב חם + חלב מוקצף.
קפוצ'ינו – אחד המשקאות הפופולריים ביותר בישראל ובעולם המפאר את שולחנות בתי הקפה, ללא ספק סובל מחוסר ידיעה אודות מרכיביו. הקפוצ'ינו מורכב משתי מנות אספרסו (14 גרם) + 60 מ"ל חלב חם + 60 מ"ל חלב מוקצף.
קורטדו – הישר מאמריקה הלטינית מגיע אלינו המשקה הנהדר שנהוג לשתותו בעיקר בשעות אחר הצהרים. הקורטדו הוא למעשה מנת אספרסו אליה מתווסף חלב פושר וכמה טיפות של חלב מוקצף.
גרניטה – הגרסה הקרה של הקפה, אך הפעם בתוספת חלב – מורכב ממנת אספרסו, קוביות קרח וחלב המעורבבים ומרוסקים יחד ליצירת תערובת אחידה. תענוג ביום חם.
אפוגטו – אם המילה אפוגטו נשמעת לכם דומה בצליליה למילה "הפוגה" – זה לא בכדי. שימו לב מה מחכה לכם במשקה המתקתק הזה: מנה אחת של אספרסו נקי, אליה מתווסף כדור גלידה. החגיגה שהשניים יוצרים בכוס ובפה שלכם תגרום לבלוטות הטעם שלכם להודות לכם עד עולם. תסמכו על האיטלקים.
מוקה – גם כאן ממתינה לנו תוספת מתקתקה – המוקה הוא למעשה לאטה (זוכרים את הלאטה? המבחן מיד!) בתוספת שוקולד – סירופ או קוביות.
לא משנה אם אתם אוהבים את הקפה שלכם קר או חם, מרוכז או דליל, עם תוספות או "נקי" – המשקה האהוב תמיד יהיה שם בשבילנו, על שלל צורותיו וסוגיו, כדי לרענן את יומנו ולעשות את החיים שלנו – לקצת יותר יפים.