מרק קובה סלק
מרק קובה סלק או קובה באופן כללי הוא ללא ספק המאכל הרשמי של יום שישי בצהריים אצל שליש מעם ישראל. שליש נוסף - מחפש תירוצים למה דווקא ביום שישי הוא צריך לבקר אצל השליש הראשון בדיוק ביום שישי בצהריים ובדיוק כשמגישים מרק קובה סלק. השליש הנוסף כנראה עדיין לא שמע על הפלא - או שבדיוק הוא קיבל מכה באצבע של הרגל והוא לא יכול לצאת מהבית או להכין מרק קובה סלק טעים (או שהוא פשוט שכח איך מכינים) אז בשביל אלו - אני מציג בפניכם מתכון נהדר למרק קובה סלק. נכון, אין המון מה לחדש ומי שיש לו אמא \ סבתא \ דודה \ אחות מהמוצא הנכון - יגחך בהתנשאות על כך שיש מי שצריך מתכון - אבל בשביל אלו שבאמת רוצים להכין בבית ולא זכו להוולד לעדה הנכונה - המתכון הזה יתן את הכיוון הנכון. המתכון אמנם לא מאוד נוח להכנה ודורש הרבה התעסקות ובלאגן, אבל מה שטוב בו - זה שאפשר להכין פעם אחת כמות ענקית של קובה - ופשוט להקפיא ולהכין בכל פעם רק מרק עד שנגמרים הקובות. המתכון הזה מחושב לכ-20 קובות, אז תעשו את החישוב לבד כמה אתם צריכים.
אני ממליץ להכין את כל המצרכים מראש בקערות - זה יקל מאוד על מלאכת הבישול.
- זמן הכנה : 2h 00 min
- כמות : 20 קובות
מרכיבים
- לקובה
- בשר טחון - חצי קילו
- בצל - 1 בינוני מגורד בפומפיה ומסונן מנוזלים
- פטרוזיליה - רבע צרור
- גבעולי סלרי - 4 - לוקחים רק את העלים וקוצצים
- שום כתוש - שן אחת
- מלח - כף
- בהרט - שני שליש כף
- סוכר - קורט
- שמן זית - 2 כפות
- לבצק
- סולת - חצי קילו
- מלח - כפית
- בהרט - כפית וחצי
- למרק
- בצל סגול - 2 קטנים קצוצים
- שום - 3 שיניים פרוסות
- סלקים - 4 בינוניים - קטנים קלופים וחתוכים לחצאי פרוסות
- גזר - 1 גדול חתוך לפרוסות
- מים רותחים - 3 ליטר
- סוכר חום - 2 כפות גדושות
- דבש - 2 כפיות
- מיץ לימון - מלימון שלם
- גבעולי סלרי - 5 - בנוסף לאלו ממקודם - לוקחים רק את העלים וקוצצים
- שמן קנולה - 4 כפות
- מלח - לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס - לפי הטעם
הוראות הכנה
כדורי הבשר לקובה
- בקערה גדולה שמים את כל מרכיבי הקובה ולשים בידיים טוב טוב עד לקבלת עיסה אחידה.
- בידיים מעט לחות יוצרים כדורי בשר בגודל של קצת פחות מכדור פינג פונג (אמורים לצאת בסביבות 20-22 קובות).
- מניחים את הכדורים בקופסה \ תבנית \ כלי אחסנה ושמים במקפיא לכמה שעות (לפחות שעתיים) - אפשר לנטוש אותם במקפיא אפילו שבוע עד למרק הבא. ובינתיים מכינים את המרק והבצק.
המרק
- בסיר גדול ורחב מחממים את שמן הקנולה.
- כשהוא רותח - מוסיפים את הבצלים הסגולים ומטגנים אותם עד שהם נהיים שקופים.
- מוסיפים את השום מטגנים עוד דקה.
- מוסיפים את הסלקים והגזר וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב בערך 5 דקות.
- מוסיפים את המים הרותחים ומבשלים 5 דקות.
- מוציאים כוס של מי מרק ומניחים בצד עד שהם מתקררים.
- מוסיפים את שאר החומרים של המרק לסיר (הסוכר החום, דבש, מיץ לימון, מלח ופלפל) מביאים לרתיחה ואז מעבירים לאש קטנה שישאר בעבוע קל.
- מבשלים 20 דקות ומכבים את האש.
הבצק
- בקערה חדשה ונקייה שמים את מרכיבי הבצק ומערבבים קלות.
- מוסיפים את מי המרק שהוצאנו מקודם, לאחר שהתקררו לטמפרטורה שלא תשרוף לכם את היד.
- מוסיפים מעט מעט ומערבבים כל פעם עד שנוצרת עיסה במרקם של פלסטלינה. אם מי המרק לא מספיקים אפשר להוסיף טיפה מים. אבל זהירות לא להוסיף יותר מדי.
- כשהבצק מוכן - מכסים את הקערה במגבת ונותנים לו לנוח 20 דקות.
הקובה
- מוציאים את הבשר מהמקפיא.
- לוקחים חתיכה של בצק (בערך בגודל של הקובה - אפשר קצת פחות) משטחים אותה ומניחים במרכזה כדור בשר.
- סוגרים את הבצק, ומהדקים.
- עם ממש מעט מים מורחים על נקודת החיבור של הבצק ומשטחים את התפר.
- חוזרים על הפעולה בזריזות עד שכל הכדורים מוכנים. (בשלב הזה אפשר להקפיא את הקובות לשימוש בזמן אחר)
- מביאים את המרק לרתיחה.
- מכניסים בעדינות את הקובות למרק כשמדי פעם מנערים את הסיר מהידיות על מנת שהקובות יסתדרו בפנים יפה יפה.
- מבשלים על אש נמוכה (כרגיל תוך בעבוע קליל) במשך שעה.
זהו - מוכן! שיהיה לכם יום שישי שמח ונפלא, ושבת שלום.
כמובן - מגישים או כמרק בפני עצמו, או על אורז לבן. מנה אמורה להכיל 3 -4 קובות. (גם כדי שיספיק לכולם, וגם כי זה ממש ממלא, ולא כדאי להגיע לארוחת שבת מלאים...)
בתאבון!