אכילה מחוץ לבית היא אחד המאפיינים הבולטים של התרבות המערבית, אם מדובר על ארוחות במסעדות ובבתי קפה ואם מדובר על אכילה במקום העבודה, בו אנשים מבלים את מרבית יומם. במהלך יום העבודה אנשים אוכלים בדרך כלל בשלוש דרכים- אכילה או הזמנת ארוחה ממסעדה, אכילה בחדר אוכל לעובדים אם קיים או אכילה של ארוחות שהם מביאים מהבית. מכל אחת מהצורות, חשוב לנסות להקפיד על תזונה נכונה, תוך בחירה של מזונות מתאימים ושתיה מרובה. הדרך בה הכי קל לעשות זאת היא כמובן לדאוג להביא את המזון מהבית, כך ניתן לשלוט על האיכות והכמות שלו. יחד עם זאת, שיטה זו אינה זמינה לכולם בכל יום ולכן סביר כי רוב האנשים ימצאו את עצמם מדי פעם אוכלים ארוחת צהריים במסעדה או בחדר האוכל במקום העבודה. עבור מקרים אלו, חשוב להכיר את הטיפים המובילים שעוזרים לשמור על תזונה נכונה גם כאשר לא מתבססים על בישול ביתי.
הרגלי תזונה נכונים בחדר אוכל או במסעדה
אכילת ירקות
חשוב להקפיד על הזמנת כמות מוגדלת של ירקות. בכל תפריט ניתן למצוא סלטים, ירקות אפויים או מאודים ועוד. הזמנת מנה גדולה של ירקות עוזרת לעמוד בפני הפיתויים הרבים מתחום הפחמימות והשומנים וכך עוזרת לשמור על התזונה. הרבה אנשים נופלים כאשר אינם שמים לב למינון של הרוטב בסלט. רטבים תעשייתיים או כאלה שמכינים במסעדות הם בדרך כלל שמנים ולא בריאים. ניתן לוותר על הרוטב או לבקש לקבל אותו בצד וכך להשתמש בו פחות.
הימנעות ממנות פתיחה
ברוב המסעדות מוצעות בתפריט מנות פתיחה רבות ומגוונות, חלקן מוצעות כחלק מארוחה עסקית בצהריים. בחלק גדול מהמקרים מנות אל ומבוססות על פחמימות (פוקצ'יה/ ברוסקטה/ לחם הבית וכו'). על אף שמדובר בדרך כלל המנות טעימות מאוד ובהארכת החוויה של הארוחה, כדאי מאוד להימנע מהזמנת מנות אלו. מנגנון הרעב והשובע של הגוף עובד לפי שעון מסוים. כעשרים דקות לאחר תחילת הארוחה הגוף הופך לשבע וכל מה שנאכל לאחר פרק זמן זה הוא למעשה עודף מזון. חבל להתמלא ולשבוע ממנות הפתיחה הבריאות פחות ולאכול את המנה העיקרית סתם כתוספת. הרבה פעמים אנו מתחרטים על הזמנת המתאבנים כיוון שהם פוגעים בהמשך הארוחה.
אכילה איטית
כפי שהוזכר קודם לכן, הגוף עובד לפי מנגנון קבוע של רעב ושובע. תזונה נכונה חייבת להתבסס על אכילה איטית, זו הדרך הבטוחה להקפיד לאכול רק מה שצריך ולא מעבר לכך. גם כאשר מדובר על אכילה במהלך יום העבודה, חשוב להקפיד ולהקדיש את הזמן הראוי לארוחה ולא למהר לבלוע בשל קוצר זמן. חשוב ללעוס היטב את המזון כדי להקל על תהליך העיכול וכן לשלב שתייה לפני ובמהלך הארוחה.
מודעות לרמת השובע
כאשר אנו אוכלים בחברותא, בעבודה או במסעדה, הרבה פעמים רמת המודעות למנגנון הפנימי של הגוף יורדת בשל הסחות דעת שונות. חשוב לזכור שלא תמיד חייבים לסיים את כל המזון שיש בצלחת. צריך להקשיב לגוף ולזהות את נקודת השובע, אז נדע בדיוק מדי עלינו להפסיק לאכול. המנות במסעדות בארץ ידועות בגודלן הרב והרבה פעמים נאכל יותר רק כי האוכל מנוח שם בצלחת. הדבר נכון כמובן גם לגבי ארוחה בחדר אוכל מגוון שהאכילה בו היא בשיטה של מזנון חופשי. תזונה נכונה היא תזונה מודעת וחשוב להקפיד על ההקשבה לגופנו.
קינוח באירועים מיוחדים
כאשר אוכלים מחוץ לבית האופציה לקינוח קיימת בכל ארוחה. חשוב לזכור שאין הכרח לאכול קינוח בכל יום. תזונה נכונה חייבת לכלות כמויות מינימליות של סוכר והימנעות הקינוח יכולה לעזור בכך מאוד. במקום קינוח מתוק ומשמין, עדיף לאכול פרי, שיש בו לא מעט סוכר אך גם ויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף. את הקינוחים המפוארים מומלץ לשמור לאירועים מיוחדים.
*המאמר הינו למידע כללי בלבד ואין לראות בו המלצה רפואית או תזונאית כלשהי.