מתכונים קלים טיפים והגיגים איך לבחור בשר עופות ודגים

איך לבחור בשר עופות ודגים

מאת אסף כהן

אחרי המאמר "טיפול בבשר" שפרסמתי – קיבלתי לא מעט תגובות ובקשות לריכוז כללים כיצד לבחור בשר עופות ודגים בסופר או בשוק וכיצד לוודא כי הם טריים. אז הרי לפניכם המדריך השלם לקניית מוצרי מזון טריים:

  • צבע – צבע אדום. אבל לא מבריק. בשר אדום מבריק הוא בשר שהוזרקו לו כימיקלים או שהוא עבר עיבוד כלשהו שיראה יפה.
  • אלסטיות – בשר טרי הוא כחומר ביד היוצר – אם תתקעו בו אצבע – תישאר גומה. אם הבשר חוזר לצורתו המקורית – הוא לא טרי.
  • שיוש – על נתחי בשר טרי יהיו פסי שומן שנראים כמו שיש. ככל שהבקר היה צעיר יותר – הפסים יהיו לבנים יותר. שומן צהוב מעיד על בקר זקן.
  • שוליים – שולי הבשר צריכים להיות בצבע הנתח. אם הם כהים יותר – סימן שהבשר שהה במקרר והתייבש.

סימני היכר לעוף טרי:

  • משקל – מרגישים את נתח העוף ביד – עוף טרי אמור להיות כבד יחסית למשקל שלו.
  • ריח – עוף טרי הוא חסר ריח – או שיש לו ריח חלש. אם לעוף יש ריח חזק – הוא לא טרי. קל מאוד לזהות עוף מקולקל לפי הריח – ריח של עוף מקולקל הוא בלתי נסבל. מצד שני גם סתם ריח חזק מעיד על חוסר טריות.
  • תאריך קנייה – גם זה חשוב. בישראל אין שחיטה בימי שישי ושבת (מן הסתם) ולכן אין שום סיכוי שיהיה עוף טרי (כשר) ביום ראשון. אל תקנו עופות ביום ראשון – העדיפו לקנות בימי שני או שלישי.

סימני היכר לעוף צעיר:

לא מספיק שהעוף שלכם יהיה טרי – רצוי שהוא גם יהיה צעיר. עוף זקן הוא קשה, מלא שומן ולא טעים. עוף צעיר לעומתו – הוא תענוג.

  • שטפי דם – אם מופיעים סמנים אדומים או שממש רואים כתמי דם על העוף – הוא מעיד כי התרנגולת זקנה.
  • עצמות – לעוף צעיר יש עצמות גמישות וחזקות, לכן אל תקנו עוף (זה בעיקר בא לידי ביטוי בשוקיים) אם יש עצמות שבורות. בנוסף – ככל שהעוף צעיר יותר – יהיה מרחק בין בשר העוף לקצה העצם (שוב בעיקר בשוקיים).
  • צבע – עוף צעיר יהיה חלק, בהיר ויחסית דק. עור צהבהב ושומני שייך לעוף זקן.

וסתם קוריוז – הפרגיות שאתם מזמינים בשיפודיה – הם לא באמת עוף צעיר – אלא פשוט החלק של השוק והירך שפורקים מהעצמות. הבשר שלהם רך ועסיסי אבל שייך לתרנגול ולא לאפרוח… ולכן אני תמיד אומר למי שאוהב פרגיות – כי במקום להוציא 60 שקל לקילו על פרגיות בסופר, לקנות ירכיים ב20-25 ₪ ולפרק לבד בעזרת סכין ביתית שיש בכל מטבח. רווח נקי של יותר מ100%. קייטרינג בשרי איכותי – יציע לכם עוף צעיר ממולא בשם "עופיון" וכך תדעו שלא קיבלתם שוק – אלא עוף צעיר אמיתי.

סימני היכר לדג טרי

חשוב לשים לב לכל פרט בכללים הבאים – דג לא טרי הוא מסוכן עד כדי סכנת מוות – וזה לא צחוק. מטבחים רבים במסעדות לא מקפידים על טיפול נכון בדגים ופירות ים וזה עלול להיות מסוכן. הזמינו דגים ופירות ים רק במקומות רציניים.

  • עור – צריך להיות מבריק ולח עם ציפוי של מעט ריר מסביב.
  • ריח – שימו לב! לדג טרי אין ריח של דג ובטח לא ריח מסריח. דג טרי אמור להדיף ריח של ים.
  • מגע – בניגוד לבשר – אם תדחפו אצבע לדג טרי – הדג יחזור לצורתו המקורית. אם האצבע השאירה גומה – הדג לא טרי.
  • אחסון – דג צריך להיות מאוחסן בקירור. עדיף במקרר ועדיף מכוסה בפתיתי קרח – הטמפ' צריכה להיות C1.

אחרי קניית דג טרי יש להכניס אותו בבית למקרר ולאכול בו ביום. אם לא – מיד להקפאה!

סימני היכר לדג קפוא

מכיוון שבארץ ובעיקר בסופרים דגים קפואים הם די נפוצים – הנה רשימת כללים לדגים קפואים:

  • אריזה – האריזה חייבת להיות שלמה – ועדיף בוואקום.
  • גוון – צבע הדג צריך להיות בהיר ולא עכור.
  • מגע – דג קפוא חייב להישמר במינוס 18 מעלות ולכן הוא יהיה קשה כמו יהלום.
  • תאריך – על דג קפוא חייב להיות מוטבע תאריך תפוגה. אם אין – לא לקנות. אם יש – לקנות רק אם לא עבר התאריך.

בטח תשמחו להכין גם: