חמין
חמין או צ'ולנט (וכמו כל דבר אצלנו יש לכל עדה את השם שלה לחמין) הוא ללא ספק המאכל היהודי המזוהה ביותר עם שבת (זה וגפילטע פיש) והוא שולט ללא עוררין כמעט בכל בית בשבתות חורפיות. מה שכיף בחמין זה שקל להכין אותו, הוא מתבשל לו לאיטו בלי שאנחנו צריכים להתעסק איתו - והוא מאפשר לנו לקום בבוקר אל תוך הריח הנפלא שהוא מפיץ בבית כל הלילה. בקיצור - הרי לפניכם מתכון לחמין טעים ופשוט לשבתות החורפיות הבאות עלינו לטובה. המתכון המוצג כאן הוא ל - 4 מנות - כמובן שמומלץ ורצוי להזמין אליכם לחמין כמה שיותר אנשים וניתן להגדיל כמויות די בקלות - רק לא לשכוח לארגן לפחות ביצה אחת לכל סועד.
מרכיבים
- בשר - חצי קילו בשר מספר 2 (צלעות), בשר מספר 4 (כתף), בשר מספר 8 (שריר זרוע) בשר מספר 9 (שפונדרה) - לבקש מהקצב לחתוך לקוביות לחמין.
- סוכר - כף
- שעועית לבנה - כוס וחצי - שהושרתה לפחות 12 שעות במים קרים (המהדרין יחליפו את המים לפחות 3 פעמים על מנת למנוע מהשעועית תופעות לוואי. מי שלא רוצה להשרות לילה שלם או אין לו זמן - משרה את השעועית שעה במים רותחים עם אבקת אפיה - כשאחרי חצי שעה מחליפים מים ומוסיפים עוד אבקת אפייה - ובסוף שוטפים היטב).
- חיטה - כוס וחצי - שטופה היטב
- תפוחי אדמה - 4 -5 קלופים
- גזרים - 3 קלופים
- פפריקה מתוקה - 2 כפות
- ביצים - 4
- כמון - כפית
- מלח - לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס - לפי הטעם
- מעיים (קישקע) - ניתן לקנות קפוא בכל סופר - להפשיר לפני השימוש.
- סילאן - כף
- שמן קנולה
הוראות הכנה
- קוצצים את הבצל.
- פורסים את תפוחי האדמה לפרוסות בעובי ס"מ אחד.
- חותכים את הגזר לחתיכות באורך 2 - 3 ס"מ.
- מחממים בסיר יציקה (או סיר טוב שאפשר להכניס לתנור) את השמן.
- כשהשמן חם מכניסים את הבצל הקצוץ וכף הסוכר.
- מטגנים אותם עד שהבצל משחים קלות.
- מוסיפים את הבשר ומטגנים אותו לסגירה - עד שהוא משנה את צבעו מכל הצדדים.
- מטבלים היטב בפפריקה אדומה, כמון מלח ופלפל שחור ומערבבים.
- עכשיו מתחילים להנדס את החמין:
- מסדרים את הבשר באמצע הסיר, בצד אחד מסדרים שעועית ובצד השני חיטה.
- שכבה שניה: מסדרים את הגזרים, תפוחי האדמה והביצים.
- שופכים מעל כף סילאן.
- מניחים את הקישקע.
- מוסיפים מים עד שהשכבה של תפוחי האדמה והגזר מוצפת עד לכ-שלושת רבעי גובה (לא לכסות הכל...)
- מביאים הכל לרתיחה - אם עולה קצף, לא להיבהל זה מהשעועית. פשוט אספו את הקצף בכף והשליכו אותו אחר כבוד לכיור.
- לאחר הרתיחה - סוגרים את הסיר היטב וההמשך מתחלק ל2 חלקים:
- דתיים - מניחים את הסיר על הפלטה ומכסים במגבות יעודייות לפלטה - כל הלילה.
- השאר - מכניסים את הסיר לתנור שחומם ל100 מעלות לכל הלילה (לפני שהולכים לישון מציצים לבדוק אם החמין לא רוצה עוד איזו כוס מים)
זהו, מוכן.
בבוקר מתעוררים לניחוחות החמין הנפלא של שבת ואוכלים אותו בתאבון.