איך לבחור בשר עופות ודגים

אחרי המאמר "טיפול בבשר" שפרסמתי – קיבלתי לא מעט תגובות ובקשות לריכוז כללים כיצד לבחור בשר עופות ודגים בסופר או בשוק וכיצד לוודא כי הם טריים. אז הרי לפניכם המדריך השלם לקניית מוצרי מזון טריים:

  • צבע – צבע אדום. אבל לא מבריק. בשר אדום מבריק הוא בשר שהוזרקו לו כימיקלים או שהוא עבר עיבוד כלשהו שיראה יפה.
  • אלסטיות – בשר טרי הוא כחומר ביד היוצר – אם תתקעו בו אצבע – תישאר גומה. אם הבשר חוזר לצורתו המקורית – הוא לא טרי.
  • שיוש – על נתחי בשר טרי יהיו פסי שומן שנראים כמו שיש. ככל שהבקר היה צעיר יותר – הפסים יהיו לבנים יותר. שומן צהוב מעיד על בקר זקן.
  • שוליים – שולי הבשר צריכים להיות בצבע הנתח. אם הם כהים יותר – סימן שהבשר שהה במקרר והתייבש.

סימני היכר לעוף טרי:

  • משקל – מרגישים את נתח העוף ביד – עוף טרי אמור להיות כבד יחסית למשקל שלו.
  • ריח – עוף טרי הוא חסר ריח – או שיש לו ריח חלש. אם לעוף יש ריח חזק – הוא לא טרי. קל מאוד לזהות עוף מקולקל לפי הריח – ריח של עוף מקולקל הוא בלתי נסבל. מצד שני גם סתם ריח חזק מעיד על חוסר טריות.
  • תאריך קנייה – גם זה חשוב. בישראל אין שחיטה בימי שישי ושבת (מן הסתם) ולכן אין שום סיכוי שיהיה עוף טרי (כשר) ביום ראשון. אל תקנו עופות ביום ראשון – העדיפו לקנות בימי שני או שלישי.

סימני היכר לעוף צעיר:

לא מספיק שהעוף שלכם יהיה טרי – רצוי שהוא גם יהיה צעיר. עוף זקן הוא קשה, מלא שומן ולא טעים. עוף צעיר לעומתו – הוא תענוג.

  • שטפי דם – אם מופיעים סמנים אדומים או שממש רואים כתמי דם על העוף – הוא מעיד כי התרנגולת זקנה.
  • עצמות – לעוף צעיר יש עצמות גמישות וחזקות, לכן אל תקנו עוף (זה בעיקר בא לידי ביטוי בשוקיים) אם יש עצמות שבורות. בנוסף – ככל שהעוף צעיר יותר – יהיה מרחק בין בשר העוף לקצה העצם (שוב בעיקר בשוקיים).
  • צבע – עוף צעיר יהיה חלק, בהיר ויחסית דק. עור צהבהב ושומני שייך לעוף זקן.

וסתם קוריוז – הפרגיות שאתם מזמינים בשיפודיה – הם לא באמת עוף צעיר – אלא פשוט החלק של השוק והירך שפורקים מהעצמות. הבשר שלהם רך ועסיסי אבל שייך לתרנגול ולא לאפרוח… ולכן אני תמיד אומר למי שאוהב פרגיות – כי במקום להוציא 60 שקל לקילו על פרגיות בסופר, לקנות ירכיים ב20-25 ₪ ולפרק לבד בעזרת סכין ביתית שיש בכל מטבח. רווח נקי של יותר מ100%. קייטרינג בשרי איכותי – יציע לכם עוף צעיר ממולא בשם "עופיון" וכך תדעו שלא קיבלתם שוק – אלא עוף צעיר אמיתי.

סימני היכר לדג טרי

חשוב לשים לב לכל פרט בכללים הבאים – דג לא טרי הוא מסוכן עד כדי סכנת מוות – וזה לא צחוק. מטבחים רבים במסעדות לא מקפידים על טיפול נכון בדגים ופירות ים וזה עלול להיות מסוכן. הזמינו דגים ופירות ים רק במקומות רציניים.

  • עור – צריך להיות מבריק ולח עם ציפוי של מעט ריר מסביב.
  • ריח – שימו לב! לדג טרי אין ריח של דג ובטח לא ריח מסריח. דג טרי אמור להדיף ריח של ים.
  • מגע – בניגוד לבשר – אם תדחפו אצבע לדג טרי – הדג יחזור לצורתו המקורית. אם האצבע השאירה גומה – הדג לא טרי.
  • אחסון – דג צריך להיות מאוחסן בקירור. עדיף במקרר ועדיף מכוסה בפתיתי קרח – הטמפ' צריכה להיות C1.

אחרי קניית דג טרי יש להכניס אותו בבית למקרר ולאכול בו ביום. אם לא – מיד להקפאה!

סימני היכר לדג קפוא

מכיוון שבארץ ובעיקר בסופרים דגים קפואים הם די נפוצים – הנה רשימת כללים לדגים קפואים:

  • אריזה – האריזה חייבת להיות שלמה – ועדיף בוואקום.
  • גוון – צבע הדג צריך להיות בהיר ולא עכור.
  • מגע – דג קפוא חייב להישמר במינוס 18 מעלות ולכן הוא יהיה קשה כמו יהלום.
  • תאריך – על דג קפוא חייב להיות מוטבע תאריך תפוגה. אם אין – לא לקנות. אם יש – לקנות רק אם לא עבר התאריך.

Related posts

טיפים לבחירת תפריט שמתאים לאירועים

מדריך לתערובות תבלינים

מתכונים טעימים למסעדה כשרה

האתר משתמש בקבצי קוקיז על מנת לשפר את חווית הגלישה והשירות. למידע נוסף