במקום להשקיע בבוטוקס, פילינג ושלל תמרוקים, הקפידו לאכול נכון (וגם לשתות) כל הדרך לעור בוהק ולמראה זוהר. וגם לסובלים ממחלות עור שונות יש בשורה: תזונה נכונה הוכחה כמסייעת לשיפור מצב העור.
מה אנשים לא עושים כדי לקבל עור צח ורך, חלק ובעל מראה בריא וזוהר? מוציאים הון אצל קוסמטיקאים על תכשירי טיפוח, קרמים, טיפולי אנטי אייג'ינג, מסכות ומה לא. לו רק ידעו שהטיפול הטוב ביותר נמצא ממש מתחת לאף, תרתי משמע. בצלחת, ליתר דיוק. או בקערת הסלט, אם לברור את המילים.
תזונה נכונה, בדגש על פירות וירקות, תחולל פלאים לעור שלכם, ובמיוחד לעור הפנים. מחקרים רבים שנערכו בנושא מצאו קשר ברור בין צריכת פירות וירקות למראה עור בריא ויפה. תעבירו את זה הלאה – לא צריך פלסטיקאי, כן צריך ירקן טוב עם מחירים שפויים. אז פנו מדף במקרר ובואו להכיר את מרכיבי התזונה המעניקים לכם את הלוק הזוהר והשווה הזה.
נוגדי חמצון
נוגדי חמצון חשובים ביותר לעור, מפני שהם מספקים לו את ההגנה מפני נזקים חיצוניים ופנימיים. במיוחד מגנים נוגדי החמצון על העור מפני פעולתם של הרדיקלים החופשיים. אלה הן מולקולות הנוצרות כתוצר לוואי של פעולות שונות בגוף. הם נעים בגוף וכתוצאה ממעורבות חיצונית כלשהי, כמו זיהום אויר, קרינת שמש או לחץ נפשי, עלולים להפוך אלימים ולבצע חמצון בתאי הגוף.
פעולת החמצון מייצרת חמצן חופשי, אשר מפעיל אנזימים מסוימים בעור, והם שוברים את סיבי הקולגן, חלבון המצוי בין היתר בעור, ולתהליכים דלקתיים בו. מכאן כבר קצרה הדרך למראה עור רפוי, קמוט ואפרורי.
ויטמין A
זהו נוגד חמצון חזק ויעיל מאין כמוהו. ויטמין A הוא אחד התוצרים של התרכובת האורגנית בטא-קרוטן, שלמעשה הופכת בגוף לוויטמין זה. בטא-קרוטן הוא בעל צבע אדום-צהוב בולט, ולכן פירות וירקות כתומים, צהובים ואדומים הם מקור מצוין לוויטמין A. גזר (ומכאן שמו – Carrot), בטטה, דלעת, תפוז, מנגו, פפאיה ועוד.
מה נשתה ומה נאכל? כיוון שוויטמין A הוא תוצא של פירוק בגוף, הוא מצוי בגרסתו הטהורה רק במזונות מן החי: בשר, כבד, ביצים ומוצרי חלב. אבל המקור הצמחי מספק את גרסת המקור של הבטא-קרוטן. אגב, שמו של ויטמין A בצורתו מן החי הוא רטינול, שם המוכר מתכשירים קוסמטיים המכילים ויטמין זה.
ויטמין E
ויטמין זה פועל לנטרול רדיקלים חופשיים בכך שהוא נקשר אליהם ולמעשה הופך את עצמו לרדיקל חופשי, אך פעולתו אינה אלימה. ויטמין E מסיס בשמן ולכן נמצא בתאי השומן בעור. הוא רגיש לאור, חום וזיהום אוויר, וחשיפה רבה לשמש פוגעת בו ובתפקודו בגוף. כמו כן נמצא כי זיהום אוויר פוגע בוויטמין E פגיעה דומה.
מה נשתה ומה נאכל? כיוון שהוא מסיס בשומן, נמצא את הוויטמין הנחוץ הזה בשומן מן החי ומן הצומח: אגוזים, שקדים ופיצוחים שונים, אבוקדו, שמן זית, שמן חמניות ושמנים צמחיים נוספים; כבד, ביצים וחמאה כמקור מן החי.
ויטמין C
תפקידו החשוב של ויטמין C בעור הוא ייצור קולגן. מחסור בוויטמין C ופגיעה בייצור הקולגן משפיע ישירות על העור, והמחלה הנגרמת בשל מחסור בו נושאת את שם העור הפגוע – צפדת. ולהפך – צריכה גבוהה של ויטמין C מקטינה את רמת הקמטים, היובש והפגיעה בעור.
כמו שני הוויטמינים הקודמים, גם ויטמין C מתפקד כנוגד חמצון חזק ויעיל.
מה נשתה ומה נאכל? נמצא אותו בפירות הדר, בפלפלים שונים, תותי שדה, קיווי, עגבניות.
ויטמין B3
טוב במיוחד לטיפול במחלות עור כמו סבוריאה או אקנה
8 ויטמינים יש בקבוצת B, כולם טובים לעור, אך החשוב בהם הוא מס' 3, המוכר גם כניאצין או כחומצה ניקוטנית. הוא יעיל נגד מגוון רחב של תופעות גופניות, ולא לחינם הוא נחשב בעולם הרפואה כתרופה לכל דבר ועניין.
ויטמין זה נמצא כבעל השפעה קוסמטית טובה על העור, ונמצא יעיל בטיפול בהפרשה מוגברת מבלוטות החלב. הפרשה כזו היא אחת מהסיבות למחלות עור רבות, כמו פסוריאזיס, אקנה, סבוריאה ועוד.
מה נשתה ומה נאכל? נמצא אותו בכמות יפה בכבד בקר, חזה עוף, ביצים, דג סלמון, טונה, בוטנים וקטניות.
אבץ
מינרל החיוני לתפקוד מערכת החיסון ומתפקד אף הוא כנוגד חמצון. האבץ חיוני לפעילותם של אנזימים רבים, כולל אלה החשובים לריפוי וחידוש העור.
בין היתר, מעכב האבץ את פעולתו של אנזים מסוים, המצוי בבלוטות החלב בגוף ועלול להגביר הפרשות שומניות מהן. בנוסף, האבץ חיוני לייצור הקולגן בגוף ולחידוש תאי העור.
מה נשתה ומה נאכל? מקורות טובים לאבץ הם בשר בקר ועוף, קטניות, אגוזים ופיצוחים.
סלניום
מינרל התפקד כנוגד חמצון האחראי על גמישות רקמת התאים ופועל לחיזוק רקמת התא. הוא חשוב למניעת נזקי קרינת השמש ונמצא יעיל בתהליכים שונים נגד סרטן העור.
מה נשתה ומה נאכל? בשר בקר, קטניות, בצל, שום ונבטי חיטה הם מקורות טובים לסלניום, אך נראה כי אגוזי ברזיל הם המקור הטוב מכל.
פוליפנולים
זהו שם לקבוצת תרכובות צמחיות בעלות פעילות נוגדת חמצון ואנטי דלקתית. הפוליפנולים מגנים על העור מפני נזקי קרינת השמש וזיהומים שונים.
פוליפנולים נמצאים בריכוז גבוה בקליפת הענבים. לכן, כוס יין אדום מעניקה מנה יפה מהם לגוף. שימו לב – יין אדום, לא לבן. יין לבן אמנם טעים לא פחות מאחיו האדום, אך בתהליך הכנתו לא משתמשים בקליפת הענב.
מה נשתה ומה נאכל? לצד ענבים, גם תה ירוק, דובדבני, פירות יער ופולי קקאו הם מקור מצוין לפוליפנולים.
חומצות שומן
הכוונה כמובן לחומצות בלתי רוויות, ובלשון העם אומגה 3 ו-6. הן חשובות במיוחד לעור הפנים, שומרות על דפנת תאי העור, מחדשות תאים בזריזות ושומרות על גמישות תאי העור. הן חיוניות להחדרת שומן ולחות לעור ובכך מונעות מכם בושות כמו אדמומיות, יובש, קשקשים, גירוי וכו'.
מה נשתה ומה נאכל? דגי מים עמוקים כמו מקרל, סלמון, טונה וסרדינים.
מים
בראשית דברנו אמרנו כי הטיפול הטוב ביותר נמצא בצלחת. כעת נוסיף גם את ספל השתייה. ולא מן הנמנע כי האחרון ברשימה הוא הכלי הטיפולי מס' 1.
אין טעם לדוש בהחדרת לחות וחיוניות לעור מבלי לציין שתייה. בעת התייבשות, הגוף סופח נוזלים מכל הבא ליד, על מנת להעבירם לאיברים החיוניים. העור הוא החשוד המיידי. האיבר הגדול בגוף מכיל כמות רבה של מים, אך הם יאבדו אם משק הנוזלים בגוף ייקלע למצוקה.
המחקר כבר מצא קשר חד משמעי בין שתייה רבה לעור בריא וגמיש. מחסור בנוזלים יהפוך את האפידרמיס, היא שכבת העור החיצונית, ליבשה ונוקשה, ותחלופת התאים תיפגע. ככה מתחילות צרות ומחלות עור – תאי עור מצטברים זה על זה בשל תחלופה פגומה. בנוסף, עור יבש אינו ממלא היטב את תפקידו כחיץ מפני מזהמים חיצוניים.
מה נשתה ומה נאכל? מים כמובן, והרבה. לפחות 8 כוסות ביום, ובקיץ יותר. קשה להגזים בחשיבות של המים לבריאות הגוף בכלל ושל העור בפרט, ועוד יותר קשה להגזים בשתייתן.
הכותב – דוד פרלה, בעל תואר שני M.Sc ברפואה סינית מסורתית, מומחה לטיפול במחלות עור ברפואה סינית, מטפל ועוסק בתחום זה במחלקת העור בבית החולים שיבא תל השומר.
להמלצות תזונה נוספות וטיפול במחלות עור, בקרו באתר המרפאה.