מתכונים קלים טיפים והגיגים איך לבחור אוכל לאירוע שלכם?

איך לבחור אוכל לאירוע שלכם?

מאת אסף כהן

"אז איך היה האוכל באירוע?" זו שאלה ששואלים אותי במהלך ואחרי כל אירוע. בשנים האחרונות, בעיקר בגלל ניהול האתר בו אתם גולשים, אנשים החליטו שאני סוג של אוטוריטה של מה טעים ומה לא. אז הנה וידוי – אני לא אנין טעם. למעשה, פלאפל שכונתי ב10 שקלים שעשוי מחומרים איכותיים יכול לגרום לי להנאה שלא נופלת מביף ולינגטון על מצע פירה פרסניפ ו3 שעועיות בצד שמגישים במסעדות יוקרה. אז אחרי שהבהרנו את העניין והחלטנו שטעם זה עניין של טעם – אפשר לעבור לחלק החשוב יותר – האיכות. ובאיכות אני דווקא מבין. ואני מציין בצער כי איכות זו בעיה קשה בהמון אולמות וגני אירועים בהם הייתי בשנים האחרונות. ואיך שלא תהפכו את זה – אוכל הוא אחד המדדים העיקרים להנאה באירוע.

כמה פעמים הייתם באירוע ונתקלתם בבעיות הבאות:

  • – תורים עצומים בדוכני קבלת הפנים.
  • – המתנה ארוכה מדי לאוכל באירוע עצמו.
  • – דגים יבשים ומלאי עצמות.
  • – מנות עיקריות יבשות ומבושלות מדי וחסרות טעם.

אחת התלונות שאני שומע לאחר אירועים היא שב"טעימות" האוכל היה הרבה יותר טעים, יפה ואיכותי. ויש לזה לא מעט סיבות.

  • – מכינים את האוכל במיוחד לטעימות. למרות מה שאומרים לכם באולם – שמוציאים לכם את האוכל מאותו פס של האירוע באותו ערב – תהיו בטוחים שלמנות הטעימות יוצאות המנות הכי טובות. למה? כי אלו שבאולם כבר שילמו. אתם עוד עלולים להתחרט.
  • – אתם מקסימום 10 אנשים. ולהוציא אוכל ל10 אנשים – הרבה יותר קל מאשר ל500.
  • – אתם לא עומדים בתור לשום דבר.
  • – הסיבה האחרונה והעיקרית – אתם לא יודעים מי מכין, כמה זמן לוקח להכין ואיך מכינים.

ולכן הרמתי את הכפפה – ואני פורס בפניכם את כל הטיפים שיעזרו לכם לבחור את האוכל לאירוע שלכם. עקבו אחרי הטיפים, תפעלו לפיהם – ותאמינו לי – כל האורחים שלכם יודו לכם על כך.

קבלת פנים

הבעיות העיקריות של דוכני קבלת הפנים הם העמידה בתור. אנשים לא מגיעים לאירוע בשביל לעמוד בתור לאוכל. זה לא כיף וזה מפספס את מהות קבלת הפנים שזה לפגוש את החברה, לדבר על הא ודא תוך נשנוש מתאבנים. אז הנה מספר נקודות שמומלץ לזכור בזמן שבוחרים דוכנים ומנות לקבלת הפנים.

צריך לזכור שקבלת הפנים היא בעמידה ולכן מומלץ לבחור מנות שתהינה נוחות לאכילה בעמידה – וכמה שפחות מטפטפות ומטיזות.

אחד מגורמי התור העיקריים בקבלת הפנים אלו דוכנים שמכינים את המנות מול האורחים. כלומר – אורח מגיע, ואז המגיש מכין מולו את המנה ומגיש לו. זה יוצר טרחה ותור בעיקר כשיש אנשים שבאים לקחת מספר מנות לחבר'ה.

פתרונות:

  • – בוחרים דוכנים שבהם האוכל מגיע מוכן מראש מהמטבח והאורחים פשוט באים ולוקחים לבד. למשל: מרקים (קובה הולך מצוין), מטוגנים, אנטיפסטי, סושי, ברוקסטות, ירקות טריים וכדומה.
  • – מנות שאפשר להכין בכמויות ולא אחת אחת. למשל: פוקצו'ת (שמים בתנור כמות ומוציאים בכל פעם שנגמר), חומוס עם בשר, דים סאם וגיוזות, מוקפצים, רוסטביף שרק נפרס מול האורח וכדומה.
  • – מומלץ להמנע מ: טורטיות שמגולגלות מול האורח, המבורגרים, קבבונים, כנפיים.
סושי

סושי

מנות פתיחה

פה אין יותר מדי מה להתעכב. מנות פתיחה אלו סלטים ולחמים שנועדו לרפד את הבטן לפני המנה הראשונה והעיקרית – וכדי לתת תירוץ לאנשים למה הם לא קמים לרקוד. הכי חשוב במנות הפתיחה זה לא להשתגע ולא להיות יצירתי. לכו על סלטים בנאלים כמו ירקות, חומוס, חציל בטחינה, וולדורף, טבולה וכדומה. כמה שפחות יצירתיות ודברים מוכרים. סלט עגבניות שרי – IN, ברבוניות בטמפורה – OUT.

מנה ראשונה

כמנות ראשונות בדרך כלל ימליצו לכם לקחת דג ומנה בבצק (רולים, טורטיות, כיסונים וכדומה). מנת דג היא תמיד הימור. דג זו מנה שחייבת דיוק והדג חייב להיות איכותי. דג הוא לא בשר ומספיקה חצי דקה מיותרת בתנור להפוך דג עסיסי לתפל ויבש. בנוסף – דג מכיל עצמות. ולא משנה כמה יגידו לכם שמנקים את הדגים ומשתמשים בחלקים ללא עצמות – כשמכינים 500 מנות – בכמה מהם תהיה עצם. ועצמו של דג זה ממש, אבל ממש מבאס. בנוסף – דג שלא מוכן כמו שצריך זו סכנה בריאותית.

בקיצור – תבחרו מנת דג אך ורק אם אתם בטוחים שהמקום נקי והצוות ידע להשתלט על כמות מנות גדולה. אם לא – תבחרו מנות אחרות.

עוד טיפים:

  • – המנעו מדגים שלמים – זה לא נראה טוב בעין.
  • – אם באים הרבה ילדים – השתדלו שתהיה מנה שגם הם ירצו לאכול. ילדים בד"כ אוכלים רק את המנה הראשונה (אח"כ הם עייפים, או מתרגשים או לא בא להם סטייק.)

מנה עיקרית

הגשה לשולחן

אם במנות הראשונות המלצנו לכם ללכת על הבנאלי – במנה העיקרית זה בדיוק הפוך. בד"כ אולמות וגני האירועים נותנים לבחור 2 מנות עיקריות – או מנה אחת משולבת. המנות הרגילות שממליצים באולמות אירועים הן סטייק ופרגית.

פרגית זו מנה בטוחה. אנחנו ממליצים שתבחרו מנת פרגית רגילה, שמכינים עם תבלינים על הפלטה. אין סיכוי לנפילות. כולם אוהבים פרגיות – ילדים, גברים ונשים.

מנת הבשר זה סיפור אחר לגמרי. אנחנו יוצאים פה בקריאה נרגשת לכל הזוגות שעומדים בפני בחירת המנות: לא לבחור סטייק אנטריקוט! על פניו – אנטריקוט זו בחירה בטוחה, המון אוהבים אותו, זה יוקרתי וטעים. בפועל המציאות שונה לגמרי:

  • – אנטריקוט זו מנה שעושים על המקום. כלומר – בזמן קצר המטבח צריך להוציא 400 מנות אנטריקוט – מתכון בטוח לירידה ברמת האיכות.
  • – אנטריקוט זו מנה אינדווידואלית. כל אחד אוהב רמת צלייה אחרת. אחד אוהב רייר, אחד מדיום ואחד וול דאן חרוך כמו אבן. מטבח סביר יוציא את כל המנות ברמת מדיום. מה שאומר שמי שלא אוהב מדיום – יחיר את המנה למטבח, המטבח יחזיר את הסטייק לפס והאורח יקבל את המנה שלו כשכולם סיימו לאכול.
  • – סיבה אחרונה והעצובה מכולן – עדיין לא נתקלתי באולם או גן אירועים שהסטייקים שלו היו גם חומר גלם איכותי וגם ברמת צלייה טובה. ולמרות זאת – כולם ממליצים על אנטריקוט. לא ברור למה.

אז לא אנטריקוט – אבל מה כן? איזו מנת בשר מומלצת?

  • – אסאדו – מנת בשר איכותית וטעימה. אסאדו לא מכינים במקום אלא מבשלים שעות רבות ולכן אין סיכוי שהמנה לא תצא טיפ טופ. מידת הצליה אחידה, הבשר רך וטעים ולא צריך יותר מדי מיומנות בשביל להוציא אסאדו טעים במיוחד.
  • – צלי – כן כן, צלי בקר ברוטב טוב יכול להיות מנה עיקרית משובחת וטעימה מאוד.
  • – ברווז או אווז – אלו מנות מיוחדות שלאחרונה נכנסות להרבה אולמות. הבשר עסיסי, המנה מיוחדת ומעניינת – ושוב – אפשר להכין בכמויות גדולות מראש.

 

אסאדו - הבחירה הבטוחה

אסאדו – הבחירה הבטוחה

אחרי שסגרנו את המנות העיקריות – אפשר לדבר על התוספות. בדרך כלל מגישים כתוספת מנת פחמימה ומנת ירק. שילוב מושלם בלי יותר מדי משחקים. מה שכן – העדיפו תפוחי אדמה על פני אורז – מכיוון שתפוחי אדמה יצאו תמיד עסיסיים יותר ולא סביר שיתייבשו כמו אורז.

הקפידו שיהיו סלטים ומבחר ירקות טריים.

השאר לפי טעמכם האישי.

בופה

  • – הקפידו שיהיו הרבה עמדות הגשה. הדבר הכי מבאס זה לעמוד בתור עם צלחת כאילו אנחנו בחדר אוכל בצבא. הרבה עמדות, הרבה מגישים, ותחלופה וחידוש מהירים של העמדות.
  • – המנות פחות קריטיות כי בבופה בדרך כלל מכינים את המנות במקום בכמויות ובמהירות ויש הרבה מבחר וכל אחד יכול לקבל את המנה ברמת הצליה שהוא אוהב ועם הרוטב שהוא רוצה.
  • – השתדלו גם שיהיה שלט קטן ליד כל מנה וסלט שיסביר מה יש בפנים. זה יקל על כולם.
  • – הקפידו שיהיו עירמות של צלחות ליד כל עמדה, ושיהיה פינוי מהיר של צלחות מהשולחנות (באירועי בופה – יש נטיה לאורחים להביא המון צלחות לשולחן).
  • – התעקשו כי השתיה תגיע לשולחן לפי בקשה ושאורחים לא יהיו חייבים ללכת לבר.
  • – אם יש לכם אורחים שלא יכולים לעמוד ולא יכולים לעמוד בתורים – השתדלו לקבץ אותם לשולחן אחד מיוחד והצמידו להם מלצר שישרת אותם.

קינוחים

כאן זה עניין של טעם. בדרך כלל גם אין הרבה בחירה. רק השתדלו שתיהיה משהו שהוא לא מאוד מתוק. אל תשתגעו על הקינוחים – לא הרבה אורחים ישארו עד אז.

קינוחים

קינוחים

דברים נוספים שחשוב מאוד לזכור ולדעת כשבוחרים מנות לאירוע:

  • – אם כל המנות מכוסות ברוטב עיקרי ודומיננטי (פסטו, צ'ילי מתוק וכו') – זה מאוד חשוד. או שחומרי הגלם נחותים או שהטבח לא בטוח באוכל שלו. הקפידו לטעום את חומרי הגלם ללא רטבים כבדים.
  • – אל תהססו לדרוש להביט במטבח. מקומות שהמטבח שלהם לא 100% ינסו למרוח אתכם בזה שאסור להכנס, שלא רואים מטבח באמצע עבודה, ימציאו חוקים וקשקושים. אל תשכחו שהמטבח הזה הולך להיות אחראי לאירוע החשוב שלכם. מקום שלא מאפשר לכם להציץ למטבח ולראות את רמת הניקיון – בעיקר במהלך אירוע.
  • – אם בוחרים חברת קייטרינג – מומלץ לבחור חברה שנותנת שירותי קייטרינג לאירועים מגוונים עם מבחר תפריטים מגוון שהיצע המנות יהיה גדול ותוכלו למצוא את המנות שאתם אוהבים.
  • – בקשו להפגש עם השף. דברו איתו, שמעו את ההמלצות שלו. השף מכיר הכי טוב את המטבח שלו ויודע מה הייתרונות שלו ומה מומלץ להוציא. הוא ימליץ לכם על מנות שיש סיכוי גבוה יותר שהמטבח יוציא בצורה הטובה ביותר. הוא גם הכתובת הכי מתאימה לשאול על שינויים שאתם רוצים לעשות במנות וכדומה.
  • – תטעמו את כל הסלטים. השתדלו להמנע ככל האפשר מסלטים שלא מכינים במקום (למעט חומוס). וכמובן סלטים שמכילים מרכיבים מקופסאות שימורים כשאפשר להשתמש במוצר טרי – כמו פטריות, אפונה וגזר וכו'.
  • – אף פעם לעולם אל תזמינו אוכל שסבתא שלכם מכינה. אם אתם בוכרים – אל תגישו אושפלאו, אם אתם מרוקאים – אל תגישו ממולאים, אם אתם פרסים – המנעו מגונדי, אם אתם גרמנים – אל תגישו שוקרוט, אם אתם צרפתים אל תגישו תבשילי בשר. האוכל של סבתא שלכם (ושל האורחים) הרבה הרבה הרבה יותר טעים. ואתם לא רוצים שכל האירוע רק ישוו בין האוכל פה ואיך מישהו אחר מכין יותר טוב.
  • – אם יש לכם אורחים צמחוניים או טבעוניים – וודאו כי השף מכיר קצת מתכונים טבעוניים שלא יגישו לאורחים שלכם שניצל תירס…

העצה האחרונה והחשובה מכל: קחו את הכל באיזי. האוכל הוא מרכיב חשוב באירוע ולכן התעקשו להביא איתכם לטעימות עוד 2 אנשים לפחות (מומלץ להביא חברים ולא הורים!)שיתנו חוות דעת. השורה התחתונה היא שאף אחד מהאורחים לא יודע מה האופציות האחרות שעמדו בפניכם. ולכן אני תמיד ממליץ שלא לשדרג אף מנה בתשלום – כי אף אחד לא יודע שיכולתם להוסיף גזר מקורמל מעל האורז וזה גם לא יחסר לאף אחד.

ובנוגע לשאלה בתחילת המאמר – אני תמיד אומר שהיה טעים. גם אם היה נורא ואיום.

יש לכם עצות נוספות? שתפו אותנו בתגובות!

בטח תשמחו להכין גם: