מתכונים קלים טיפים והגיגים המנגל המושלם – המדריך המושלם ל"על האש"

המנגל המושלם – המדריך המושלם ל"על האש"

מאת אסף כהן

אין חגיגה ישראלית בלי מוזיקה טובה, בירה צוננת ובשר על גחלים לוהטות. אז מכיוון שאנחנו באתר שעוסק באוכל – אנחנו נתעמק בחלק השלישי. קרי: הבשר על הגחלים או בעברית "המנגל". אם פעם כשדיברנו על מנגל – התכוונו בעיקר לנקניקיות עוף, קבב מעובד, המבורגר דקיק, כנפיים בגריל עוף וסטייק סוליה – היום לשמחתנו, אנחנו מתחילים להבין שככל שנשקיע במנגל שלנו יותר – הוא יאהב אותנו בחזרה והבשר יהיה טעים יותר והמנגל יהיה שמח יותר.

המנגל

אז כאן בני ישראל מתחלקים לשלושה חלקים:

הברביקיו

הכי טוב הכי פשוט הכי נקי הכי נוח. גריל שפועל על גז, אבני טוף מחלקים את החוק בצורה הטובה ביותר, יש שליטה על החום, רשת הצלייה עבה ומתאימה לכל סוגי הבשרים, קל לתפעול ולהדלקה ותוך דקות אפשר להניח את הבשרים הראשוניים.

החשמלי

הסוג, שלדעתי, הוא הגרוע ביותר. מיועד למי שאין לו כוח להתעסק עם המנגל ורוצה רק נקניקיות על האש. בזבזני בחשמל אבל קל לניקוי.

הגחלים

הנפוץ ביותר – מנגל זול יחסית, דורש התעסקות – כיף לצלות עליו בשר – הופך את כל הטקס למהנה הרבה יותר. יש הטוענים שבשר בלי ניחוחות השריפה של הגחלים הוא הרבה פחות טעים.

הסוג הרביעי – החד פעמי

לא לגעת. פשוט לא. לא מכבד אתכם ולא מכבד את הבשר.

כלי המנגל

מנגל הוא רק כלי הקיבול לגחלים – גם אם הדלקנו אותו טוב – אנחנו צריכים עד אקססוריז בשביל שיהיה מוצר מושלם.

רשת המנגל

רשת המנגל צריכה להיות כמה שיותר עבה. ומדוע? האידיאל שלנו הוא שהבשר יצלה מהחום של הרשת – ולא מהגחלים עצמן. הרשת אמורה לאגור חום והבשר צריך להחרך ולהיצלות מהחום הגבוה של הרשת. ככל שהרשת עבה יותר, וכבדה יותר – יותר טוב.

מלקחיים

למעשה צריך 2 זוגות מלקחיים. זוג גדול לשחק עם הגחלים ולהעביר גחלים בוערות מצד לצד, זוג שני – לבשר. נא לא להשתמש באותו זוג ל2 הצרכים.

סכין

סכין חדה טובה (לא חובה סכין שף – סכין מטבח תספיק) – לחרוץ חריצים בבשרים המעובדים (נקניקיות למשל)

מזלג

עדיף ארוך – אפשר רגיל. להתעסקות בבשר ובבצל השימון.

קערה עם שמן וחצי בצל

מדובר בקערה קטנה עם תחתית שטוחה, מעט שמן לטיגון (המהדרין ישימו שמן זית), חצי בצל עם מזלג שתקוע בתוכו. הדרך הטובה ביותר לשימון מנגל, ניקוי מחלקיקי מזון דבוקים ועוד. חובה.

איך להדליק מנגל גחלים בצורה הטובה ביותר

שאלת השאלות. תשאלו 20 אנשים – תקבלו 20 שיטות. אבל בדיוק בשביל זה אנחנו פה: קבלו את השיטה הטובה ביותר להדלקת המנגל במינימום שלבים, ובמינימום לכלוך – והשוס: בלי חומרי בערה מזיקים ומסריחים.

המצרכים:
  • מנגל פחמים (המומלץ שלי זה מנגל נירוסטה, גדול עם רגליים להגבהה. מאוד נוח)
  • פחמי עץ דובדבן (הסוג הזול ביותר) בכמות שנכנסת למנגל שלכם (חבילה – שתיים) להימנע לחלוטין מפחמים דחוסים \ מהירי הדלקה \ ספוגי חומר בערה ופתרונות אחרים.
  • גליל נייר טואלט
  • בקבוק שמן טיגון כלשהו (הזול ביותר מהסופר)
  • 2 פחיות שימורים ריקות ופתוחות משני הצדדים
  • רשת למנגל
  • מצית
  • מלקחיים
אופן ההדלקה:
  • הרשת בשלב הזה ממתינה בצד.
  • מסדרים את הגחלים במנגל בעירמות ( 2-3 ערימות לאורך המנגל).
  • לוקחים את גליל הנייר – ומלפפים כמות נאה (9-10 סיבובים) על היד. מוציאים את ערימת הנייר המלופפת מהיד ומנתקים מהגליל סוגרים היטב ומחזיקים עם היד את החלק התחתון של ערימת הנייר.
  • שופכים פנימה את השמן עד שכל הנייר ספוג – והשמן מתחיל למלא את החלל הפנימי של הנייר.
  • סוגרים את החלק העליון ומניחים בתוך אחת הפירמידות – עמוק בין הגחלים.
  • חוזרים שוב על הפעולה עד שבכל פירמידה יש ערימת נייר ספוגה שמן. בערימות גדולות שמים 2 חבילות נייר.
  • מדליקים עם המצית את נייר הטואלט הספוג וצופים בפלא.
  • מכיוון שנייר הטואלט ספוג בשמן – הוא יבער ללא הפסקה ממש כמו לפיד – ולא יישרף כליל. וכך הוא יבער עד שכל הגחלים יבערו וידלקו.
  • נותנים להכל בסביבות 10 דקות להידלק וכשרואים שהגחלים מתחילים להלבין – זה סימן שהמנגל כמעט מוכן.
  • משטחים את הגחלים – ומניחים את פחיות השימורים הריקות משני צידי המנגל על הגחלים.
  • הפחיות יעשו בשבילכם את עבודת הנפנוף והזרמת החמצן לגחלים ויאיצו את תהליך הבערה.
  • מכאן ועד שהמנגל יהיה מוכן – יש רק דקות ספורות.
  • בודקים את חום המנגל על ידי הנחת היד במרחק 10 ס"מ מהגחלים – הצלחתם לשים יד ליותר מ3 שניות? המנגל לא חם מספיק – ממשיכים לחכות.
  • היד נשרפה אחרי פחות? מניחים את הרשת משמנים עם בצל משומן – ומתחילים בחגיגה.

הבשרים

אז מה שווה מנגל דולק אם אין בשרים איכותיים לשים?

כבר מזמן שאנחנו מבינים שככל שהבשר טוב יותר – המנגל טעים יותר. אז אילו בשרים מומלץ לשים על המנגל?

קודם כל מומלץ להשתמש בכלי הזה כדי לחשב את כמויות הבשר. מניסיוני הוא די מדייק וכך לא תישארו עם עודפי בשר בכמויות ייצוא ותמנעו מבזבוז כספים.

נקניקיות

כן כן, ותגידו מה שתגידו – לפעמים במנגל מותר להתפרק ולשים קצת נקניקיות. אפשר להשקיע עם נקניקיות פרגית 100% בשר ללא תוספים. אבל אין ספק שזה משתיק את הרעב הראשוני.

  • משפדים כל נקניקיה על שיפוד עץ שהושרה כמה דקות במים (למניעת שריפת השיפוד).
  • עם סכין חורצים חריצים קטנים לרוחב הנקניקיה בעומק של 2-3 מ"מ. (4-5 פסים בכל צד)
  • מניחים על המנגל, צולים מכל הצדדים עד לקבלת חרוך ומוציאים.

קבב

הכי טוב והכי טעים קבב ביתי ולא תעשייתי. מכינים מראש ושמים על המנגל.

המבורגר

תבחרו – או קבב או המבורגר. מדובר בכמעט אותו סוג של בשר. בד"כ אם יש סטייקים – תסתפקו בקבב. אם אין – לכו על המבורגר. אם הלכתם על המבורגר, תדאגו ללחמניות המבורגר – ותנו להן צריבה על הגריל.

כנפיים

כנפיים על המנגל זה הכי כיף. לא צריך להשקיע בנקיון כי הכל נשרף בלהבות – וזה טעים נורא. יש 2 אופציות לכנפיים:

כנפיים מתובלות

שמים את הכנפיים על האש – מתבלים בתערובת תבלינים (פפריקה, כמון, מלח, גריל עוף וכו') צולים משני הצדדים וזהו.

כנפיים במשרה

מכינים מרינדה לכנפיים ומשרים אותן מראש (אפילו יום מראש) ושמים ישר על המנגל.

פרגיות \ חזה עוף

כמו כנפיים, אפשר לתבל ואפשר להשרות. טעים מאוד וגם יחסית יותר בריא.

סטייקים

גולת הכותרת של המנגל. לרוב – אפילו הסיבה למנגל עצמו. בד"כ אם יש סטייקים אין צורך בקבבים או המבורגר או עופות למניהם. סטייק זה המאסטר.

ולכן לסטייק יש מאמר נפרד על צורת הכנתו.

בכל אופן – מומלץ גם לקרוא על טיפים לבחירת בשר.

בטח תשמחו להכין גם: